Brændenælder i maden – sådan!

Written by Ditte Dahl Lisbjerg

Nu er jeg efterhånden blevet pænt rutineret i at bruge brændenælder i madlavningen, og tro mig; de kan bruges til meget andet end brændenældesuppe! Seneste eksperiment var en variant af den indiske ret mutton (lam) palak (spinat) – omend lammet var skiftet ud med svinekød og spinaten var skiftet ud med brændenælder  (opskriften følger senere).

Her klipper jeg topskuddet af
Nå men altså, en let og ligetil måde at gå i gang med brændenælder i maden på, er at samle dem ind – og her er der ikke nogen måde at komme omkring have-handsker og lange ærmer. Klip de øverste topskud af, de fine lysegrønne blade har endnu ikke udviklet de seje dele, så det er absolut bedst egnende.

Saml så meget du mener du skal bruge, og skyld bladene i en si for at få evt. jordrester o.a. fra.
Hæld så rigeligt kogende vand over skålen så det dækker.
Lad vand og brændenælder henstå i 10-15 minutter.
Prik gerne til bladede med en ske eller gaffel, så du er sikker på at alle blade er blevet skoldede.

Si derefter vandet fra (som jo nu i princippet er brændenælde te), og pres evt. nælderne lidt så overskudsvandet kommer af.

De skoldede, pressede blade fra brændenælde

Nu har du en portion grøn sundhed (der er mere jern i brændenælder end i spinat) lige til at bruge i retter som f.eks. den indiske palak-ret.

Biolog med passion for vilde dyr og steder. Arbejder til dagligt for en international NGO og har i mere end 10 år haft en ‘vild’ sommerhushave i Halsnæs nær Kikhavn i Nordsjælland.