Fra sprøjtet majsmark til kryb og kravl ;-))

Min naturhave startede for mange år siden, hvor kommunen skulle lave cykelsti ved mit hus. Vejfolkene gravede træer og buske væk, og jeg fik dem til at levere stammerne, til at lave brænde af. Det viste sig dog at det ikke kun var stammer jeg fik, men mest jord, sten, rødder og buske.
Brændeprojektet gik derfor i stå og det blev vinter med indkøbt brænde. Men det blev fint: Næste forår eksploderede hele bunken i liv: Insekter, fugle, frøer, tudser, pindsvin, buske og blomster væltede op.
Fantastisk ahaa oplevelse ;-))

IMG_6321

Nogle år senere købte jeg en byggegrund på en tidligere majsmark. Kunstgødet og sprøjtet igennem mange år. Allerede første år var her stålorm, firben, tudser, frøer, fugle og insekter. Jeg fik blod på tanden: Plyndrede Skt Hansbålet for en m3 løvtræ, grene og stammer, til kvasbunker og hegn, og gravede en halv palletank ned som vandhul til kryb og kravl.

Sommerens og efterårets daglige gåture blev brugt til at indsamle ukrudtsfrø fra gode planter: Slangehoved, Lægeoksetunge, Blåhat, Perikon, Brandbæger, Kongepen, Gøgeurt og mange flere.

Jorden her er mager og stenet, hvilket gir en mega fordel når man vil have vilde blomster istedet for græs og andet grådigt ukrudt. Næste forår myldrede det op. Alverdens planter, ønsket og uønsket i et herligt rod. De uønskede blev fjernet med hård hånd, og de mindre og sarte planter fik lige så stille fat. Jeg fortsætter med at fjerne dem jeg ikke vil have. Fokuserer på dem der er tidlige og dem der trækker insekter i massevis.

Senere kom jeg til at tænke i værtsplanter, og fandt en skovplanteskole der sælger 20 ens træer i et bundt, for under 500,- incl fragt. Der købte jeg skovæble, tørst, lind, vild rose m.fl

Under byggeriet fik jeg jord til overs. Herlig råjord uden muld. Det blev lagt i bunker og fik frø fra samlingen af vilde frø: Herligt tørt område til glæde for jordboende bier og andet godt..

Det har været fantastisk at se det liv der er kommet. Det er nu på 10. år jeg nyder min have. 1500 m2, hvor ca halvdelen er ret vildt. Der er kommet flere kvasbunker og et større vandhul til. Frøer, tudser, salamandre, og insekter.

En stor del af min biodiversitet har jeg fået forærende pga store naturarealer, Mols Bjerge, lige udenfor min dør. Min jord er også mager og stenet, hvilket gør det nemmere at få de voldsomme planter, fx brændenælder holdt nede. En ting jeg har haft rigtig meget glæde af, er en lille billig plæneklipper, eldrevet og med opsamler. Jeg slår i pletter, hvor det er nødvendigt, andet får lov til at stå. Så det kan smide gode frø og huse insekter. Vigtigt er det at få så meget som muligt slået af og kørt væk i det sene efterår, når gode frø er smidt og insekter er gået i hi. Først i oktober er nok ikke helt skævt. Jorden skal helst være helt barberet ned, så kun de helt lave og sarte står tilbage. Ligeså stille får jeg fjernet næringsstofferne og samtidig herlig kompost til min køkkenhave. (Pas på evt frø de kan lave ballade i din køkkenhave ;-))

Det har ikke været svært eller dyrt at lave det her: Jeg bruger i perioder 1 time hver morgen på at styre udviklingen, og ellers er det bare at nyde mylderet ;-))

Næste projekt blir nok at lave grønt tag på mine udhuse og garager. Stammer der ligger og formulder er også på vej, sammen med stenbunker hvor kryb og kravl kan søge skjul…