Magisk efterår

Træerne står lige nu i gule, orange og røde farver. I år, synes jeg, er farverne flottere og mere intense end sædvanligt. Men hvordan er det lige at de flotte farver bliver til? – og hvorfor?
Det er ikke altid man tænker over noget der bare sker.

For at blive klogere på fænomenet, tog jeg fat i en af de personer der ved mest om danske skove, biolog Flemming Rune. Jeg spurgte om det var mig der tog fejl, eller om træerne i år virkelig er flottere end sædvanligt?

Da den første nattefrost i år kommer usædvanligt sent, svarer Flemming Rune, har træerne haft god tid til at danne de løsningshinder i bladstilkene der skal til for at træerne smider bladene; det såkaldte løvfald. Faktisk har der kun været enkelte nætter i de indre dele af landet med nattefrost, og det er hele 10 år siden nattefrosten satte ind så sent.

Når vi så heller ikke har haft særlig meget vind, bliver bladene siddene længere, og vi får derfor lov at nyde de fantastiske farver for fuld knald.

Sidste år på denne tid, fandt jeg videoen her, som Flemming Rune har lagt på sin Youtube kanal, Naturkanalen.dk, og her kan du se en rigtig god forklaring på efterårets farveskift og løvfald:

Flemming sendte også denne flotte hilsen fra Sofienholm nord for København, hvor alle efterårsfarverne er med.

Løvfaldsfarver ved Sofienholm Foto: Flemming Rune
Løvfaldsfarver ved Sofienholm Foto: Flemming Rune