Naturen ind i køkkenet!

Helt tilbage da jeg var teenager, begyndte jeg at eksperimentere med ingredienser fra naturen. Nogle gange var det en success, andre gange ikke helt … fx dengang jeg kogte tang i to stive timer, inden jeg opgav at få noget spiseligt ud af det.

Men jeg har med årene samlet en del retter, hvor jeg rutinemæssigt bruger vilde urter fra haven. Brændenælder er fx en af min yndlings ingredienser. Skvalderkål – som vi har rigeligt af – et andet grønt indslag fra haven. Havtorn har jeg samlet de sidste 20 år, og hver sommer er suppe af strandkrabbe en fast tilbagevendende tradition.

At sanke mad i naturen er spændende. Det udfordrer kreativiteten i køkkenet og smagsløgene ved bordet. Men da det ikke er helt ligegyldigt hvad man kaster sig over (der er flere giftige ting derude) og det er derfor rigtig rart med nogle tips og tricks. Så en bog ved hånden er en god ting.

I weekenden kastede jeg mig derfor over Thomas Laursens bog ‘Vild – naturen ind i køkkenet’. Med bogen begav jeg mig udenfor i det skønne sommervejr (årets første officielle sommerdag) på jagt efter ingredienser fra haven. Uden større besvær fandt jeg de første 10 planter, der kunne indgå i madlavningen!

Den første aften faldt valget på brændenælder, som grønt indslag i en ret med bacon og ris.

Næste aften blev det til hvidløgssmør med røllike, der akkompagnerede hjemmebagt brød til den grillede mjød-marinerede mørbrad.

Hvidløgssmør med røllike

Når man er på udkig efter mad, er man i naturen på en hel særlig måde – det kender man fra svampeturene om efteråret – og når man kommer hjem og sætter maden på bordet tilfalder belønning nummer to. Forfatteren håber (som jeg) at det kan være en måde som flere vil få et nært forhold til naturen på – hvis man ikke lige er til egentlig botanik, sommerfugle- eller fugle-kiggeri (det kan jo være, at det kommer hen ad vejen).

Bogen er opdelt efter biotoper – som er biologernes ord for de distinkt forskellige samfund af dyr og natur der findes i forskellige omgivelser – fx skov, by, strand. Denne opdeling er en rigtig god måde at gå til indholdet på – og helt lavpraktisk brugbart – for alle når man begiver sig ud på jagt efter mad i naturen.

Der ud over er der en beskrivelse af planterne, og – hvad jeg synes er mest værdifuld – en vurdering af den enkelte plante som ingrediens. Ikke bare i de retter der er med i bogen, men mere bredt. Det giver et rigtig godt afsæt til selv at blive kreativ med ingredienserne…  og måske få smag for vilde madoplevelser 🙂 Du kan læse mere om Thomas Laursen her, og om bogen her.

Bacon ret med brændenælde