Se, det her, det er en tæge!

Jeg hører stadig dem, der siger, at de selv, deres hund eller kat, har fået en tæge. Så nu skal vi lige rydde lidt op og samtidig nørde lidt – håber du er med på den.

Præcis hvor forvirringen om tæger og flåter er opstået, er ikke godt at vide. På biologistudiet blev skylden skudt på dyrlægerne – og det kan måske godt være… men nu skal du lære forskellen, så kan du jo eventuelt belære dyrlægen herom efterfølgende.

En tæge er et insekt. Alle insekter har som udgangspunkt, 6 ben og 2 antenner (også kendt som følehorn). De har desuden 4 vinger, men nogle gange er det ene sæt vinger lavet om til fx dækvinger eller balanceorganer, og andre gange er vingerne i løbet af evolutionen forsvundet helt.

En flåt derimod, har 8 ben og er faktisk en slags mide, og den er dermed mere i familie med edderkopper – og er altså slet ikke et insekt. Så det svarer lidt til at kalde en flagermus for en fugl – og det er jo noget rod!

1-2-3-4….8 ben.. Flåten har 8 ben som sine fætre edderkopperne
Jeg synes selv denne her er rigtig sjov – og så glemmer man det ikke…

Nu hvor du ved det, er det meget muligt at du kan gå ud og finde en tæge i din have. De er sådan lidt trekantede som den grønne tæge på øverste billede. De fleste tæger lever af plantesaft. Med deres munddele stikker de hul på plantestænglen og suger saften i sig.

Ja, det er en tæge.

En anden tæge som du sikker kender, er skøjteløberen. Den lille fætter, der skøjter rundt på overfladen af søer og havedamme.

Der findes kun én tæge, der suger blod og det er væggelusen – som jo så ikke er en lus – Den er heldigvis ikke så almindelig mere.