Den forhadte mælkebøtte

Mælkebøtte

Der er ikke mange planter der er så forhadt som mælkebøtten. De fleste haveejere ønsker at tilintetgøre den, og alle midler er tilladt. Jeg kan huske som barn, mine forældres pæne græsplæne, hvor der gang på gang dukket lysende gule hoveder op, lige meget hvor mange rødder der blev trukket op, og hvor meget ukrudtsmiddel der blev hældt på. Det var virkelig en kamp.

Men jeg er nu ikke så vred på mælkebøtten som mange andre er. Jeg tænker derimod at der er meget vi kan lære af mælkebøtten. Her er fire ting mælkebøtten er rigtig god til, som godt kan overføres til os mennesker:

  1. Sjov – vis mig det barn, eller barnlige sjæl, der ikke elsker at puste på den hvide fjerlignende bold, og se alle de små frø svæve afsted på vinden! Det er jo intet mindre end genialt, at være så underholdende at folk ikke kan lade være med at hjælpe dig med at nå dit mål. Når man skal sælge noget, enten et fysisk produkt eller en tjeneste, skal man først give noget af værdi for at kunden skal blive interesseret. Og det kan mælkebøtten! Noget sjovt at lave med dine børn, det er ganske gratis, og både børn og voksne kan forundres over naturens virke mens man kikker på alle frøene sejle afsted. Mælkebøtten får spredt sine frø, vi får et smil om munden.
  2. Smuk – gul er ikke min yndlingsfarve. Men hold da op hvor blev det lyst og skønt derhjemme, da min datter én dag kom hjem med en kæmpe buket mælkebøtter som blev sat i en vase på vores spisebord. Man kan da ikke andet end at blive glad, når man ser dem nærmest lyse som solen, og de er i hvert fald ikke til at overse. Kan vi mon blive bedre til at være os selv, og måske skille os lidt mere ud fra mængden?
  3. Ekspert – mælkebøtten har helt klart hørt reglen om at man skal gøre noget i mindst 10.000 timer for at blive ekspert. Som det meste i naturen, har evolution og udvikling gjort at mælkebøtten er rigtig dygtig til at være mælkebøtte. Der er ikke nogen forestilling om at den er noget andet end sig selv, den er helt uden frygt for hvad andre tænker om den, og den gør sine ting helt uden bekymring.
  4. Nyttig – hele planten kan bruges, og her er blot nogle ting man kan bruge mælkebøtten til: i køkkenet –  salat, te, snaps, saft, chips, honning og kaffesurrogat. Som medicin – for god fordøjelse, betændelseshæmmende, udrensende, mod gigtsmerter, mod udslæt, mod bumser og mod forhøjet blodtryk. Det er da ikke en dårlig liste!

Så måske skulle vi give mælkebøtten en lille smule mere respekt, plads og venlighed? For det er jo ikke tvivl om at den forhadte lille plante kan rigtig meget, hvis man bare kikker nærmere efter.