Fuglekasser forklaret

Da mange fugle helst ruger i huller, er antallet af redepladser en begrænsende faktor. Ud over at lade træer og stubbe stå, så de med tiden kan blive hule og måske egnede til redeplads, så kan man hjælpe lidt på vej med fuglekasser. Det bedste tidspunkt at sætter kasserne op er faktisk efteråret. Dels giver det fuglene tid til at vænne sig til dem inden ynglesæsonen, dels kan de bruges som sovepladser om vinteren.

andre fugle bygger reder i træerne

Desværre er ikke alle de kasser man køber i butikkerne lige egnede til faktisk at være redekasser. Selvom de måske er søde og sjove at se på. er nogle er så små at det bliver farligt for fuglene at ruge i dem. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på dimensionerne, inden man køber eller bygger selv.

Er man ikke til selvbyg, så kan man med fordel besøge Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) webshop, hvor der sælges redekasser af god kvalitet og som lever op til fuglenes behov.

Er man på den anden side frisk og lidt kreativ, så kan man selv gå igang. Da de forskellige fugle har forskellige præferencer kan man designe fuglekasser til de fugle man gerne vil huse i haven. Hent hele listen over anbefalede redekasse mål på DOFs hjemmeside her.

Vi har allerede masser af musvitter og blåmejser, så jeg synes det er sjov at se om man kan tiltrække andre arter. Fx har vi hvert år besøg af den flotte rødstjert i haven, men det er ikke hver gang at parret flytter ind i fuglekassen i vores have. Da rødstjerten ankommer lidt senere til haven (den overvintre i Afrika), er det ikke for sent at gå igang med en passende kasse.

Her mit forsøg på en rødstjertvenlig kasse. Den skulle ligeledes passe til broget fluesnapper eller rødhals. Jeg havde set nogle fine fuglekasser med græs på taget på Pinterest, og blev derfra inspireret… 🙂
Bemærk at åbningen ikke er et hul, men en bred åbning!

Tjek også : https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/fugle-i-haven/fuglekasser

På baggrund af målene fra DOF lavde jeg denne skitse som jeg brugte til kassen på billedet.

Blåmejse, Sortmejse, fyrremejse

Hul diameter: 2,8 cm (A)
Gulv til hul: 22 cm (B)
Kassens samlede højde: 30 cm (C)
Invendige mål: 10×10 cm eller 10×15 cm (D)
Kassens placering over jorden: 1,5 m (E)

Musvit, skovspurv, rødstjert

Hul diameter: 3,2 cm (A)
Gulv til hul: 22 cm (B)
Kassens samlede højde: 30 cm (C)
Invendige mål: 10×10 cm eller 10×15 cm (D)
Kassens placering over jorden: 1,5 m (E)