En bølgende blomstereng med et væld af lokkende blomster i alle mulige farver og former. Hertil en stadig summen af glade bier og flaksende sommerfugle – det er vi mange der drømmer om at få i haven.
Men hvordan man kommer fra græsørken til benævnte blomstereng, er ikke er så enkelt, som man måske skulle tro. Der er godt nok kommet en del frøblandinger frem, der i mere eller mindre overbevisende grad, lover at kunne fremtrylle stemningen fra hedengange grøftekanter.
Men udsåning og frøblandinger er måske i virkeligheden kun brugt fordi vi er lidt for utålmodige – og det kan skabe mere ubalance end harmoni.
I et inspirationsark fra Naturstyrelsen anbefaler de, at man tænker sig godt om, inden man kaster sig ud i såning af vilde blomster.
Dels fordi frøblanderne ikke altid er helt, så vilde og naturligt danske, som man kunne ønske sig, og dels fordi den lokale flora med stor sandsynlighed er anderledes sammensat, også rent genetisk.
Derfor anbefaler Naturstyrelsen, at man simpelt hen lader den lokale flora flytte ind af sig selv. Det tager lidt længere tid – men det sker.
Er du alligevel utålmodig, kan du hjælpe tingene lidt på vej. Findes der er et stykke eng-natur i nærheden, kan du med fordel høste lidt frø eller hente noget hø ind i sensommeren (omkring september) og lægge det på din kommende blomstereng. For sammen med høet kommer masser af frø, som kan etablere sig på dit område næste forår.
Du kan også ‘pode’ området med et stykke af den lokale natur ved at flytte et stykke jord fra en egnet lokalitet; en grøftekant, en græsmark eller hos en nabo (husk at spørge om lov). Et jordstykke på ca. 50×50 cm er nok.
Dog skal du huske, at mange af de arter vi gerne ser i engen, er nøjsomme vækster, der trives bedst på næringsfattig jord. Derfor er gødning og tilføjelse af muldjord det første man skal undgå.
Så såning eller ikke såning? Det er det store spørgsmål!
Efter min mening skal man gøre det man synes i sin have, men tænke sig om inden man gør én enkelt ting på et stort område. Det er ikke altid til at vide hvordan en given blomster-blanding vil påvirke din have. Det kommer bl.a. an på hvilke blomster der er i blandingen, på jordbund forhold og så videre.
Derfor er den langsomme tilgang, måske under alle omstændigheder både bedre og mere sikker. Det hele hander om balance, og der skal selvfølgelig også være plads til de blomster du selv ønsker at se i din have.
Held og lykke med din langsomme blomstereng!
Der er mere inspiration at hente i denne fine artikel fra Haveselskabet!