Lyset er på, og der er nogen hjemme!

Hvad nu hvis dyr har følelser? Hvad nu hvis de oplever, ikke bare smerte, men også angst og sorg? Hvad nu hvis de er meget mere end maskiner af kød og blod? Hvis nu vi har indrettet produktion af dyr under forhold, der strider mod dyrenes egen natur? Det vil være en, endog meget, ubekvem sanded. Det er den sandhed, som Peter Wohlleben forsøger at blotlægge med eksempler fra litteraturen, sit liv som skovfoged og sine egne kæle- og husdyr.

Jovist, de fleste dyr kan ikke tale så vi forstår det, og de gendkender ikke sig selv i et spejl. Dog er næsten alle dyr, ved nærmere bekendskab, meget mere end organisk mekanik.
Vi mennesker er, til trods for årtusinders samarbejde (og udnyttelse), kun lige begyndt at finde ud af hvad vores nærmeste husdyr har at sige. Hestene har distinkte intonationer, der afslører om de er glade eller utilfredse. Hundene har været vores kammerater på jagt i godt 40.000 år. -ny forskning foreslår at netop sameksistensen med ulvehunde var hvad der gjorde os Neandertalere overlegne. Kattene, ja, de har som bekendt regnet os ud, og tolererer os i et vist omfang som hus-slaver. Jeg har skrevet dette til Dansk Zoologisk Selskab Læs hele anmeldelsen her…