Verdensmål i haven

Du har måske allerede stiftet kendskab med de 17 verdensmål for bæredygtighed. Det er 17 områder, hvor man med handling kan skabe en bedre fremtid for vores alle sammens planet. Alle skal være med, både industrien, offentlige institutioner og private. Rige og fattige. Alle kan gøre noget

Mål nummer 15 handler om livet på land. Haven er derfor et oplagt sted at tage fat, hvis du hjemme vil deltage i arbejdet for at begrænse tabet af biodiversitet.

Det er netop omdrejningspunktet for denne blog. Heldigvis er der efterhånden masser af information om hvad der skal til for at give plads til naturen i haven. Du kan se en liste med links her.

Dérudover er en vigtig ting DU kan gøre, at købe og spørge efter certificeret træ og trævarer. For eksempel hvis du skal have nye havemøbler, eller skal bygge nyt. Kig efter om varerne er mærket med FSC eller PEFC. Og hvis du ikke kan se det, så SPØRG! Kun på den måde mærker virksomhederne, at det er noget kunderne tænker over.

I forbindelse med certificeringer tjekkes skovene for om de tager hensyn til biodiversitet og sjældne arter (samt en lang række andre krav). Derfor er det et bedre valg, end bare at indkøbe trævarer der ikke er certificerede. Faktisk er én af indikatorerne for verdensmål nummer 17 netop at mere skov skal certificeres. Du kan altså skubbe lidt på den udvikling ved at spørge efter certificerede varer.

Jeg ved tilældigvis lidt om det, da jeg til daglig arbejder for en af verdens største organisationer inden for certificering.

Ud over mål nummer 15, kan du også tænke over om der er andre mål som du understøtter i haven, her kommer et par forslag: