Hvad så nu, have?

Man kan trygt sige at sommeren var fantastisk her hjemme I år. For en have novice som mig, var det fedt at få være så meget ude på altanerne med jord under neglene, og nok ikke helt så udfordrende som jer med store haver. Tørken kunne mærkes, men uden de helt store problemer. Ja, lige bortset fra de to en halv uger jeg var på ferie, og planterne kun blev vandet en gang i mellem i stedet for dagligt. Det var ikke kun godt da vi var hjemme igen, men det kunne dog ha’ gået meget værre.

Nogle ting jeg har lært her hen over sommeren:

  • Ærter og bønner skal sættes ud på altanen med morgensol næste år. Det blev alt for varmt og blæsende for dem at stå med sol og vind hele dagen. Der var masser af både ærter og bønner, men de nåede at blive nærmest grillet inden vi fik dem plukket. Øv. Det kan måske ha’ med at gøre at sommeren var så varm som den var, men værd et forsøg at flytte dem.
  • Jeg skal ha en ny blåbærbusk næste sæson. Jeg har to i øjeblikket, men den ene har det ikke så godt. Jeg ved ikke hvorfor, men der er kun et par grene der er i live, og selv om der var masser af blomster tidligt i sæsonen, fik vi nærmest ingen bær. Igen, det kan ha været varmen der var skyld i det, og måske skal busken bare beskæres, det må jeg lige kikke på. Jeg kan under alle omstændigheder godt leve med en ekstra blåbærbusk!
  • Tomater og gulerødder er et must! Dem fik vi masser af, og glæden ved at gå ud på altanen, plukke løs og spise, var stor både hos store og små.
  • Vilde blomster, masser af vilde blomster. De passer sig selv, ser helt vildt(!) flotte ud, og vokser jævnligt hele sæsonen igennem. Jeg vil også sørge for at have flere blomster der springer ud i det tidlige forår, så bierne har noget at spise når de vågner.

Jeg har haft nogle virkelig fantastiske øjeblikke ”i naturen” – på altanerne denne sommer, og jeg glæder mig virkelig til at komme i gang igen til foråret. Men nu vil jeg også nyde at jeg ikke behøver at passe så meget på de små skabninger udenfor (lige bortset fra fuglene), og at jeg kan sidde under et tæppe i min sofa og drømme og planlægge næste års planter.